Mad Men marginalije S7 E11

TIME & LIFE

Avon: američka međunarodna kompanija za proizvodnju i direktnu prodaju kozmetičkih proizvoda. Utemeljena je kada je 1886. David H. McConnell, njujorški trgovački putnik, odlučio umjesto knjiga prodavati parfeme. Kompanija je registrirana kao Avon 1932. godine. Avon je danas peta kozmetička kompanija na svijetu, posebno prepoznatljiva po metodi direktne prodaje preko tzv. Avon ladies, žena (i povremeno muškaraca) koje prodaju njihove proizvode od vrata do vrata te se smatraju neovisnim poduzetnicama. Don kaže Joan da mora prepustiti Avon McCannu jer potencijalni Sterling Cooper West može surađivati samo s kompanijama koje bi za McCann predstavljale sukob interesa. Jim Hobart, nabrajajući McCannova zastupstva, navodi samo četiri kompanije i tako implicitno isključuje Joan iz igre. Ona je s pravom zabrinuta da je u novoj firmi neće shvaćati ozbiljno. Hobart je oduvijek želio Dona i Teda, no ako Joan namjerava ostati u McCannu, morat će se ponovno dokazivati. Joan je itekako svjesna da se u toj situaciju nalazi ponajprije zato što je žena. U filmu Edward Škaroruki Tima Burtona (1990) Dianne Wiest glumi Peg Boggs, zastupnicu Avona koja privremeno udomi Edwarda.

bscap622996031

Château Margaux: francuska vinarija koja proizvodi vrhunska Bordeaux vina, smještena u Marguaxu, regiji Médoc, departmanu Gironde. Imanje je bilo naseljeno od 12. stoljeća, a u 15. se stoljeću počelo proizvoditi vino pod nazivima “Margou” i “Margous”. Oko 1570. Pierre de Lestonnac proširio je imanje te umjesto žitarica posadio lozu. Prema službenoj klasifikaciji Bordeauxa koju je car Napoleon III. zatražio na Međunarodnoj izložbi u Parizu 1855. Château Margaux dobio je najbolju ocjenu, oznaku “Premier Cru”, zajedno s još samo tri vina (Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Haut-Brion). Sredinom 20. stoljeća vinarija je bila u posjedu obitelji Ginestet, a danas je u vlasništvu potomaka francusko-grčkog biznismena Andréa Mentzelopoulosa. Ken na sastanku s Peteom i Donom naručuje bocu Château Margauxa iz 1953. Konačno je došlo vrijeme Kenove osvete: bez obzira na to što se i dalje divi Donu, mora iskoristiti priliku da Rogeru i Peteu kaže ne. Boca Château Margauxa iz 1787. drži rekord najskuplje razbijene boce vina svih vremena. Boca je, srećom, bila osigurana te je vlasnik William Sokolin 1989. godine za nju dobio 225.000 dolara.

The Coca-Cola Company: američka multinacionalna korporacija za proizvodnju i prodaju bezalkoholnih koncentrata i sirupa sa sjedištem u Atlanti. Njihovo je najpoznatije piće Coca-Cola koju je 1886. izumio ljekarnik John Stith Pemberton u Columbusu, Georgiji. Samu kompaniju utemeljio je Asa Griggs Candler nakon što je 1889. od Pembertona otkupio formulu i brand. Kompanija i njezine podružnice proizvode isključivo sirupe koji se prodaju brojnim punionicama diljem svijeta. U punionicama se sirup miješa s filtriranom vodom i zaslađivačima te zatim dalje distribuira i prodaje. Uz Coca-Colu, kompanija proizvodi i niz drugih pića, kao što su Fanta, Sprite, Minute Maid, Nestea, Odwalla i Innocent. Fanta je nastala za vrijeme Drugog svjetskog rata kada se Coca-Cola nije mogla uvoziti u Njemačku zbog trgovinskog embarga. Max Keith, direktor njemačke Coca-Cole, odlučio je proizvesti novi sok za njemačko tržište koji bi sadržavao jeftine sastojke tada dostupne u Njemačkoj, poput sirutke i pulpe. Promjena u Donovu držanju nakon što mu Jim Hobart ponudi Coca-Colu govori sve. Zbog te čarobne riječi nestaje sav njegov otpor. Ideja da će raditi kampanju za Coca-Colu poništava želju da vodi svoju samostalnu oglašivačku tvrtku i Don se stoga prestaje boriti, dopušta da ga asimiliraju. Stvarno, čemu otpor, kako kaže Hobart, kada umjesto Sunkista, Burger Chefa i Secora može imati Coca-Colu? Kada se počela proizvoditi, ključni sastojci Coca-Cole bili su kokain i kofein.

bscap623167578

Green-Wood Cemetery: groblje Green-Wood, utemeljeno 1838. u današnjem Brooklynu, NY, bilo je jedno od prvih ruralnih groblja. Do 1860-ih postalo je prestižno posjedovati grobno mjesto u Green-Woodu, no Green-Wood je i važna turistička atrakcija. Kao javni park te idealno mjesto za poznavatelje povijesti i promatrače ptica, krajem 19. stoljeća bio je druga najposjećenija lokacija u SAD-u nakon Nijagarinih slapova. Crkvu u sklopu groblja projektirali su 1911. godine arhitekti Whitney Warren i Charles Wetmore, zaslužni za Grand Central Station u New Yorku. Roger tuguje nad gubitkom svog imena u nazivu kompanije, kao i nad manjkom muških nasljednika. Od Sterlinga je, kaže, ostao samo mauzolej na groblju Green-Wood. Međutim, kao i Joan koja je sada u sretnoj vezi, Roger se čini donekle pomiren sa sudbinom. Jedan je od razloga i odnos s Marie Calvet koji se iz afere pretvorio u nešto ozbiljnije. U epizodi Girls pod nazivom “Dead Inside” (S3 E4) Hannah, Caroline i Laird skakuću po groblju Green-Wood.

bscap623403687

Greewich County Day School: osnovna škola u Greenwichu, savezna država Connecticut. Osnovana je 1926. kada su tri majke, nezadovoljne radom lokalne škole, odlučile same osnovati školu za svoje sinove, uz pomoć Florence Rockefeller koja im je na korištenje dala zgradu u kojoj je planirala držati kočije. Te je jeseni 45 dječaka krenulo u školu, a djevojčice su se počele primati od 1942. Škola se sastoji od niže (vrtić-3. razred), srednje (4-6. razred) i više razine (7-9. razred). Komični moment u epizodi predstavlja Peteova tučnjava s ravnateljem osnovne škole Greenwich County Day koji ne želi upisati njegovu i Trudynu kćer zbog 300 godina stare svađe između klanova MacDonaldovih i Campbellovih. Ta nezgoda, međutim, kao da ponovno zbližava Petea i Trudy. Greenwich County Day pohađao je George Bush stariji, bivši američki predsjednik.

bscap623464234

Nabisco: američki proizvođač keksa i peciva, naziv skraćen od National Biscuit Company. Sjedište kompanije nalazi se u East Hanoveru, New Jersey, a Nabiscova tvornica u Chicagu najveća je pekara na svijetu: prostire se na 170.000 m2 i zapošljava 1500 ljudi. Kompanija je nastala 1898. spajanjem većeg broja pekara, a prvi je predsjednik bio Adolphus Green. Naziv Nabisco počinje se koristiti od 1971. Danas je dio multinacionalnog konglomerata Mondelēz International. Najpoznatiji su Nabiscovi proizvodi Chips Ahoy!, Fig Newtons, Oreo i Ritz Crackers. Hobart se obraća Peteu kada navodi Nabisco kao McCannovog klijenta. Pete je, kao i ostali, pomiren sa sudbinom te pokušava utješiti Joan: “Whatever happens is supposed to happen.” Čini se da i sama serija od svojih gledatelja traži da zauzmu taj stav. Fig Newtons ime su dobili po gradiću Newton u državi Massachusetts, no naziv Oreo nema jasno podrijetlo. Neki smatraju da ime dolazi od francuskog or (zlato) zbog boje prvih pakiranja, a drugi od starogrčkog oros (planina) prema obliku testne verzije keksa.

Ortho Pharmaceutical: tvrtka utemeljena 1931. kao podružnica kompanije Johnson & Johnson s ciljem prodaje prvog spermicidnog kontracepcijskog gela Ortho-Gynola, dostupnog putem liječničkog recepta. Većinom su proizvodili kontracepcijska sredstva, dijafragme, kontracepcijske pilule, spirale te, u novije vrijeme, kontracepcijski flaster Ortho Evra. Tijekom 1940-ih pomogli su u razvijanju PAPA testa. Tedov se san ostvario – dobio je priliku raditi reklamnu kampanju za veliku farmaceutsku kompaniju. Od svih partnera Ted je najviše apatičan: ne želi nazad u Californiju, želi ostati u New Yorku i raditi svoj posao. Sviđa mu se rad u velikoj firmi jer je onda njegova odgovornost manja. Njegova pasivnost ponovno dolazi do izražaja, kao i na kraju 6. sezone kada je pobjegao u Kaliforniju da se ne bi morao suočiti s činjenicom da je zaljubljen u Peggy.

bscap623375500

Play-Doh: marka plastelina namijenjena djeci. Izvorno se proizvodio 1930-ih u Cincinnatiju kao sredstvo za čišćenje zidnih tapeta. Proizvodila ga je tvrtka Kutol Products vlasnika Noaha McVickersa za Krogerove supermarkete. Kada su ga u jednom razredu djeca počela koristiti kao plastelin, proizvod je prenamijenjen i u 1950-ima počeo se prodavati djeci. McVickers je za tu svrhu s nećakom osnovao kompaniju Rainbow Crafts, a danas je brand u vlasništvu tvrtke Hasbro. Od 1955. do 2005. na svijetu je prodano više od dvije milijarde kutija Play-Doha. Peggy je cijelu epizodu okružena djecom zbog audicije za reklamu za Play-Doh. Ta je situacija zbližava s Peteom koji, kada primijeti da je jedna djevojčica grli, iz osjećaja grižnje savjesti zbog njihove prošlosti poziva Peggy u svoj ured i u povjerenju joj kaže za McCann. Peggyn headhunter joj savjetuje da je prelazak u McCann najbolja strategija za njezinu karijeru. Peggy također popušta jer joj je jasno da konačno ima priliku raditi s velikim kompanijama i velikim proizvodima te možda stvoriti nešto od trajne vrijednosti – u oglašavanju, dakako. U tijeku su pripreme za Play-Doh film koji treba režirati Paul Feig, kreator serije Freaks and Geeks i redatelj filma Bridesmaids (2011).

bscap623109046

Susie Q: pjesma Dalea Hawkinsa, pjevača i gitarista iz Louisiane, objavljena kao single 1957. Pjesma se često opisuje kao “kasni rockabilly” i “swamp rock”. Brzu i kratku obradu (1:49) snimili su Rolling Stonesi 1964., no najpoznatija obrada pjesme pripada bendu Creedence Clearwater Revival koji ju je uvrstio na svoj istoimeni prvi album objavljen 1968., gdje traje 8 minuta i 37 sekundi. Suzi Quatro također ima svoju varijantu pjesme, naslova izmijenjenog u Suzi Q. Mama s kojom se Peggy posvađa obraća se svojoj kćeri sa “Susie Q”. Ta će svađa rezultirati Peggynim i Stanovim iskrenim razgovorom u kojem će mu ona povjeriti da je rodila dijete i dala ga na usvajanje. Iako joj je teško prihvatiti tu odluku, Peggy ovdje primjećuje dvostruki standard te objašnjava Stanu da društvo ne osuđuje muškarce koji napuštaju svoju djecu, te da i ona – kao žena – “should be able to live the rest of her life just like a man does”. Jedno od ranijih imena Creedence Clearwater Revivala bilo je The Golliwogs.

bscap622119468bscap622126078

Tatsunoko Productions: japanska animacijska kompanija koju je 1962. osnovao pionir anime Tatsuo Yoshida te njegova braća Kenji i Toyoharu. Njihovi su animirani filmovi na domaćem terenu zasjenili strane crtiće, ali zadobili i svjetsku prepoznatljivost, počevši s animiranim televizijskim serijama Space Ace iz 1965. i Speed Racer (Mach GoGoGo) iz 1967. Uslijedili su brojni hitovi kao što su Honeybee Hutch o pčeli Hutchu koji pokušava pronaći svoju majku (1970), Gatchaman o pet mladih superherojskih ninja koje se bore za ekološko očuvanje planeta (1972), Time-Bokan o putovanju kroz vrijeme (1975). Anime su im uglavnom fokusirane na akciju i znanstvenu fantastiku, no brojne su bajkovite i fantasy serije namijenjene mlađoj publici. Lou Avery odlazi iz kalifornijskog ureda jer Tatsunoko Productions namjeravaju ekranizirati njegov strip. Smatra da je njegov uspjeh najbolji način da se osveti Donu, no Dona nije briga, dapače, Louov odlazak daje mu ideju za formiranje Sterling Cooper Westa. Radnja serije Honeybee Hutch često je tragična jer se Hutch u mnogo epizoda sprijatelji s nekim kukcem samo da bi vidio kako njegov novi prijatelj umire nasilnom i bolnom smrću.

Time-Life: uredska zgrada od 48 katova koja se nalazi na Šestoj aveniji (Avenue of the Americas) u New Yorku. Dio je Rockefeller Centera, kompleksa koji se sastoji od 19 zgrada smještenih između Pete i Šeste avenije. Neboder Time-Lifea projektirao je arhitekt Wallace Harrison te je otvoren 1959. godine. Modernističku estetiku zgrade nadopunjuju i murali u predvorju, “Two Portals” bauhausovca Josefa Albersa (1961) i “Rational Painting #88” Fritza Glarnera u mondrijanovskom stilu (1960). U skladu s imenom avenije na kojoj se zgrada nalazi, sivo-bijeli terrazzo pod u predvorju imitira valoviti uzorak šetnice na Copacabani u Rio de Janeiru. U zgradi je do 2014. bio smješten Time, Inc., izdavač novina Time, Life, Sports Illustrated i Fortune. SC&P morat će napustiti svoje urede u zgradi Time-Lifea te prijeći u McCann. Promjene su na pomolu i premda Don zaposlenicima pokušava reći da se radi o početku nečeg novog, a ne o kraju, nitko ga ne sluša. Don je također i dalje u potrazi za Dianom Bauer koja je njegovoj telefonskoj službi ostavila dvije poruke koje nije trebao dobiti. Međutim, greškom jedne od zaposlenica Don ipak primi poruke, no kada pokušava doći do Diane, u njezinu ga stanu dočeka gej par. Prije mjesec dana ispred Time-Lifeove zgrade postavljena je klupa s crnom siluetom Dona Drapera iz špice serije.

Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
#YouToo
Feminizam i socijalizam: kritička povijest
Obiteljski zakon, RANT EDITION
Jill Soloway: pomicanje granica roda i žanra
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Angelizacija puka
Povratak “Twin Peaksa”: 10.-18. epizoda
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Long Black Dick 24
Ljubav u doba socijalizma i ostale queer romanse Sarah Waters
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Tko zna bolje od mame: savjetodavni priručnici i majčinstvo
Feministička trudnoća u devet crtica
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Potraži ženu u jugoslavenskom socijalizmu
Bruna Eshil: “Okovani Anti-Rometej”
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
GLAZBENI LEKSIKON: I Bet On Losing Dogs
Makeup savjeti za naredno političko razdoblje
Pain babes: o queer djevojaštvu s invaliditetom
Postajanje ženom, postajanje autoricom
Djevojaštvo u teen seriji “SKAM”
Yass, Queen – ohrabrivanje djevojaštva u “Broad Cityju”
Zlostavljanje s rokom trajanja
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
Šteta što je kurva
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Bebe devedesetih i Mimi Mercedez
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Feministkinje i laž o velikom pank drugarstvu
Courtney Love: zauvijek luda kuja
Transrodne žene su žene
O ženskoj šutnji i prešućivanju
Tamni poljubac paranormalnih ljubića
Monster girl
“Cosmo” i četvrti val feminizma
Ljeto u Černobilu
Neka počne zlatno doba
Savršena žrtva