Franz kapka ili Sylvia Platfus? Otkrijte svoju (književnu) boljku!

Unatoč neporecivim uspjesima tradicionalne zapadnjačke medicine, ista se pokazala bolno neadekvatnom odgovoriti na izazove koji nadilaze granice tjelesnog i dodiruju sfere duha i umjetnosti, odnosno književnosti (kao iznimku istaknuti možemo tek maestralni opus cijenjenog dr. Ostojića). Za danas sam stoga pripremila vodič kroz tjelesna stanja koja vas vrlo vjerojatno muče, a dosad su vam bila posve neshvatljiva.

Odahnite – u sigurnim ste rukama!

pticekojedijeletekst

Sindrom jajnika “Emma Ovary”

emma-ovary

Sve ilustracije: muf.com.hr

Osjećate akutno nezadovoljstvo jednog jajnika. Kad je posebno tiho, možete ga jasno čuti kako uzdiše. Slutite da mu vaše tijelo nije dovoljno, da želi više i bolje od života, no ne znate kako mu ugoditi. Nosite svilene gaće i naglas čitate ljubavne romane, ali od toga samo postaje očajniji. Primjećujete da pijete puno previše Neofena. Ponekad, u toploj kupki, i vrlo pažljivo začepljenoj kadi, puštate da izađe van. Plovi kroz pjenušavu vodu ili pluta pored vaše gumene patkice i čini vam se sretan. Nakon toga je miran bar nekoliko dana.

 

Sylvia Platfus

sylviaplatfus

Ako patite od ovoga sindroma, vaša su stopala ravna jer znaju da ne postoji mjesto gdje će biti sretna, pa zašto se truditi? Sylvia Platfus pacijentima doista otežava kretanje, budući da stopala čini izrazito nezainteresiranima za hod. Nožna tromost vodi do mnogo ležanja, čemu vaša oboljela stopala teže, jer im taj položaj dopušta introspekciju i promatranje svijeta (vaše sobe). Velika je opasnost ovoga platfusa u tome što isto dopušta i vama, zbog čega u pacijentima često budi melankolična, tužna ili potpuno depresivna raspoloženja. Pomaže lokalna primjena šljivovice i kvalitetan humoristični program (gledati sa stopalima prema ekranu).

 

(W.B.) Yeats infection (gljivična upala)

yeats-infection

Upalu prepoznajete po jakom svrbežu, crvenilu i karakterističnom iscjetku bijele, zelene i narančaste boje. Iscjedak u težim slučajevima poprima oblik djeteline. Osjećate i neobično mističnu, spiritualnu nadutost, zbog koje kruljenje u vašim crijevima ponekad zvuči kao okultni razgovor, a ponekad kao vilinski smijeh. Moguće je da u zrcalu izgledate kao starac ili starica, sa zlaćanim zidinama iza leđa, no to je tek Yeatsova optička varka. Upala uglavnom prolazi za dva tjedna, no iz opreza ne konzumirajte ništa englesko još bar tjedan dana nakon prestanka simptoma.

 

“Marcelova Ousta”

marcel

Svaki zalogaj hrane u vama budi snažna, nezadrživa o/sjećanja. Vraćate se u djetinjstvo, do lica davnih rođaka i ulica koje ste zaboravili, ali i dalje, bliže, dalje – u 1996., u prekjučer, u 7. minutu života. Neprestano ste na pragu istine o vlastitom postojanju, dok vam um putuje kroz intenzivne proplamsaje dosad proživljenog vremena. Istovremeno mršavite, jer vam treba oko 15 sati da pojedete jabuku. Vjerojatno ćete završiti na infuziji.

 

Ana Aknatova

ana-aknatova

Sindrom „Ana Aknatova“ drugačiji je od ostalih akni jer se pojavljuje kao kritična reakcija na vaš trenutni životni režim: lošu prehranu, nebrigu o koži, autodestruktivan ljubavni odnos ili eventualne diktatorske sklonosti. Ističe se također svojom izuzetnom ljepotom. Aknatova nekad izgleda poput tragova u snijegu, nekad poput ognja, a povremeno poput tužnih plavih očiju. Neki pacijenti kao simptom navode i šuškanje, u maniri lišća, na nekom slavenskom jeziku. Povući će se kad postupite ispravno.

 

Franz kapka

franzkapka

„Franz kapka“ u pravilu pogađa lijevi kapak jutrima. Kapak prvo lagano podrhtava pa sve brže titra, pomalo podsjećajući na stari filmski projektor kad ga se pokrene. Svaki put kad zatvorite oči, pod lijevim kapkom pojavljuje se nova slika. Ona može biti bilo što: crno odijelo, prazna prostorija, hodnik od linoleuma, no svaki vas sljedeći kadar sve više onespokojuje. Period uznemirenosti uglavnom traje oko 5 minuta. Tek kad prođe, i naviknete se na slike, shvaćate da vas zapravo plaši uporni mrak pod desnim kapkom. Njegova uobičajena tama, tako poznata, tako vaša, sada djeluje hladno, kao da namjerno šuti, kao da na nešto čeka. To je pravi Franz.

 

Komentari
  1. igdi
  2. luun
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
#YouToo
Feminizam i socijalizam: kritička povijest
Obiteljski zakon, RANT EDITION
Jill Soloway: pomicanje granica roda i žanra
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Angelizacija puka
Povratak “Twin Peaksa”: 10.-18. epizoda
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Long Black Dick 24
Ljubav u doba socijalizma i ostale queer romanse Sarah Waters
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Tko zna bolje od mame: savjetodavni priručnici i majčinstvo
Feministička trudnoća u devet crtica
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Potraži ženu u jugoslavenskom socijalizmu
Bruna Eshil: “Okovani Anti-Rometej”
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
GLAZBENI LEKSIKON: I Bet On Losing Dogs
Makeup savjeti za naredno političko razdoblje
Pain babes: o queer djevojaštvu s invaliditetom
Postajanje ženom, postajanje autoricom
Djevojaštvo u teen seriji “SKAM”
Yass, Queen – ohrabrivanje djevojaštva u “Broad Cityju”
Zlostavljanje s rokom trajanja
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
Šteta što je kurva
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Bebe devedesetih i Mimi Mercedez
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Feministkinje i laž o velikom pank drugarstvu
Courtney Love: zauvijek luda kuja
Transrodne žene su žene
O ženskoj šutnji i prešućivanju
Tamni poljubac paranormalnih ljubića
Monster girl
“Cosmo” i četvrti val feminizma
Ljeto u Černobilu
Neka počne zlatno doba
Savršena žrtva