Od pipice do mufa

Nakon iscrpnog pregleda zamjenske terminologije koju žene upotrebljavaju za govorenje o vlastitom menstrualnom ciklusu kao jedini logični korak nadala se istovjetna jezična analiza vokabulara koji se u našim jezicima koristi prilikom obraćanja ženskom spolnom organu. Naravno, Muf se prethodno bavio i ovom temom pa tako tekst Vedrane Lovrinčić o ženskim genitalijama kao tamnom kontinentu predstavlja vrlo temeljit i koristan ishodišni orijentir te, osim toga, potiče na prijeko potrebnu rehabilitaciju riječi pička za koju se i ja na ovom mjestu zalažem pridružujući joj i pizdu, kontra općepoznatoj rečenici iz Markovićeve Variole vere prema kojoj je jedno ženski spolni organ, a drugo tek karakterna osobina.

Kako piše Vedrana, nevolje sa ženskom terminologijom započinju na mjestu na kojem se susreću lingvistika i anatomija. Naime, za razliku od muškog spolnog organa (posežem za njim samo zbog njegove evolucijske bliskosti, nipošto zato što ga držim nužnim referentnim mjestom za govor o ženskoj seksualnosti!), ženski spolni organ nešto je kompleksniji te je tako sastavljen od vanjskih i unutarnjih dijelova pa je pitanje koje se postavlja prilikom korištenja tzv. službene terminologije – koji točno termin koristiti?

Co7XwZuVUAANTcc

Podrijetlo svijeta, Gustave Courbet

Naime, kao jedini “službeni” sveobuhvatni termin ističe se sintagma spolni organ, dok su genitalije i spolovilo oznake samo vanjskog segmenta, ali se jednako frekventno koriste kao njegove metonimijske oznake (najčešće zbog neinformiranosti, priznajmo si). Bilo kako bilo, sva tri termina vrlo jasno ispoljavaju svoju pripadnost medicinskom nazivlju te asociraju prije na operativne zahvate, spolne bolesti i zdravstvene ustanove nego na užitak, slobodu i seks (reprodukciju zaobilazim jer mi, iskreno, nije među prvim asocijacijama, a osim toga, ovih je dana ionako ima previše u domaćem medijskom prostoru). Ostale službene varijante uglavnom su latinizmi koji ponovo obuhvaćaju tek dio cjelokupnog kompleksa (vagina, vulva) i pate od vrlo sličnih simptoma.

S druge strane spektra, u kolokvijalnom dijelu kule babilonske, pizda i pička definitivno se ističu kao najprisutniji subjekti koji se, kako vrijeme odmiče, uspijevaju sve više odmaknuti od vulgarnosti kojom su previše godina bili okaljavani. O njihovoj neprikosnovenoj dominaciji svjedoči broj njihovih umanjenica i izvedenica koje jednim dijelom idu u smjeru dodatne seksualiziranosti (koju neki odabiru čitati kao vulgarnost), a drugim u smjeru posvemašnje infantilizacije.

Tako smo prilikom odabira prikladne terminologije suočeni s ogromnom rupom (zapamtite tu riječ) koja postoji između tih jednih neutralnih, a zapravo radikalno medikaliziranih izraza, te tih drugih vrijednosno snažno obojenih imena čijim ću se specifičnostima detaljnije posvetiti.1 Tu je, naravno, i velik broj metafora koje odlaze u najzačudnijim smjerovima od kojih su neki prilično pejorativni, a drugi idu uz onu dobro poznatu ideju ženskog spola kao nježnije polovice muškog.

Crni iris, Georgia O'Keefe

Crni iris, Georgia O’Keefe

O binarnosti čitave ove genitalne priče ne moram ni pričati jer u jeziku, nažalost, ima malo mjesta za trans identitete tako da će i ovaj tekst biti zarobljenica te reduktivne logike. Naravno, druga vrsta reduktivnosti rezultat je dekontekstualizirane naravi ove analize jer jedno je kad o svojoj minđi pričamo svom ginekologu, a drugo kad o vlastitom spolovilu pričamo svojoj partnerici/partneru. U tom smislu, sve ovdje predstavljene tvrdnje treba uzeti cum grano salis.

Završno, ono što najviše zapanjuje jednom kad se svi ovi termini okupe na jednom mjestu učestalost je umanjenica koje su gotovo pa imperativ prilikom govora o ženskoj seksualnosti i vrlo očito sredstvo umanjivanja njezine važnosti. Jer, kad su u prirodnoj veličini, naše su pičke, očito, vrlo opasne.

pticekojedijeletekst

dolje

hiding & shaming

ono što žene imaju, ona stvar, dolje, tamo

U “pristojnim” razgovorima vjerojatno najčešće upotrebljavana kategorija smješta ženski spolni organ u kategoriju zazornog jer pravom imenu za to nema mjesta u jeziku. Posezanjem za apstraktnim referiranjem na sasvim konkretan dio ženskog tijela ove su fraze najkraći put do skrivanja, odnosno posramljivanja prirodnih, vitalnih, predivnih dijelova naše seksualnosti.

Uputa za upotrebu: Ne znam za vas, ali meni su dolje trenutno samo papuče i parket.

 

sleng

pička, pičkica, pičić, picolina, pizda, klidža, čka, čkapi, cupi, minđa

Uputa za upotrebu: Reclaim the pussy!

 

pipa

infantilizacija & tepanje

pi-pi, pika, pipa, pipica, pišulja, piša, pišica, pikica, pipić, pipičica, pišulica, pipolina, cuca, cmucica, mucica, čiči, čuča, čučica, nunica, mala, fifi, mišulinka

Priznajem, većinu sam ovih termina pokupila s foruma na kojima su roditelji raspravljali o tome kako se prema spolnim organima jezično ophode u odgoju svoje djece. Međutim, i na odraslim sekcijama često su se znali pojavljivati mnogi od njih, ponekad samo kao reminiscencije iz mladosti, a ponekad kao punopravni kandidati uz ostale gore i dolje navedene. Ono što razoružava već prilikom prvog pregleda njihova je brojnost koja nedvosmisleno ukazuje na njihovu dominaciju i sveprisutnost, što pak upućuje na prilično nezreo stav koji kao društvo imamo prema seksualnosti što, vjerujem, nikoga ne iznenađuje (iliti: no shit). Druga stvar koja odmah ubada u oči količina je termina koji su nastali kao varijante imena za muški spolni organ, a pojedini se čak u potpunosti preklapaju s tim nazivljem (pišulja, piša, pišica, pišulica). Iako se nisam upuštala u podrobniju analizu xy terminologije, nekako imam osjećaj da ova situacija nije svjesno pokvirivanje niti da je dvosmjerna (pa da se kao eufemizam za kurac koristi npr. nunica) što dovoljno govori o konstituciji ovih imena.

Uputa za upotrebu: Ded, reci, ćerce, koliko ti je godina?

 

koka

životinjsko carstvo

koka, kokica, ribica, maca, mačkica, micek, micica, pudlica, žaba, žabica

Zanimljivo je zamijetiti kako je, u širini prirodnog svijeta, narodna mudrost iznjedrila baš ove životinje kao metafore ženskih genitalija. A jednom kad ih lišimo umanjujućih nastavaka pa dobijemo redom: kokošku, ribu, mačku, pudlu i žabu, počinju zvučati puno udaljenije od vulve i vagine te se razotkriva sva začudnost njihove uporabe jer teško je u prvi mah pronaći njihove dodirne točke. No, na drugi pogled postaje očito da se, osim jasne sklonosti pripitomljavanju (što je samo varijanta potlačenosti toliko popularne u patrijarhatu), njihov drugi objedinjujući moment ponovo tiče obvezatnih deminutiva koji žensku spolnost čine još bezopasnijom.

Uputa za upotrebu: Podsjetit ću vas samo da u prirodi postoje i neke druge životinje, na primjer lavice ili tigrice.

 

breskva

flora

breskvica, ljubica, rotkvičica, orhidejičica, ljubičica

Redovito navođeni u umanjenicama, ovi termini komplementarni su gornjoj kategoriji životinjskog carstva i okupljaju redom vrlo nježne izdanke biljnog svijeta kojima je potrebna posebna njega i pažnja jer inače usahnu, nestanu, uvenu. Iako svakako treba paziti na intimnu njegu i pH vrijednost vlastite pičke, možda nam osjetljivost ipak ne bi trebala biti prva asocijacija kada govorimo o njima.

Uputa za upotrebu: Teaches of Peaches. Na ripit.

 

cave

rupice

špiljica, pećnica, kutijica, rupica, buža, pukotina, garaža

Uzimajući prostornu konfiguraciju ženskog spolnog organa kao njegovu centralnu karakteristiku, ove se interpretacije oslanjaju na etimološki korijen (ukratko: korice mača) riječi vagina, koji je dovoljno zastrašujuć sam po sebi, te u tom smislu zazivaju ideju ženskog spolnog organa kao komplementarnog za “ono nešto što ulazi u njega”. Iako svaki od termina aludira na specifične konotacije (neistraženost, toplina, mrak, parking), okuplja ih ideja ženske seksualnosti kao prostora koji čeka da bude ispunjen, istražen, popunjen. “Hit” Dimnjačar Jimmyja Stanića u kojem je jedan od termina famozno opjevan (Halo, prosim, jel’ tamo dimnjačar Štef? Kaj bi mogli dojti k meni, pečka mi se zaštopala, znate…) možda najbolje sugerira suptilnost čitave skupine ili barem njezinog većeg dijela. Ako vam to nije dovoljno, poslušajte Micu Trofrtaljku i Uteraj mi kola u garažu.

Uputa za upotrebu: Budi sama svoja majstorica.

 

mussel

pussy mussels

školjkica, dagnjica

Riječ je o crossoveru između dviju kategorija – “životinjsko carstvo” i “rupice” – u kojemu su objedinjene karakteristike obiju skupina.

Uputa za upotrebu: Prstaci.

 

funkcionerka

kolegica, gospođa ministarka

Zabavna i najčešće “bezopasna” kategorija uključuje nekoliko društvenih funkcija kao eufemizme za naše pičke. Uvođenje službenog vokabulara naizgled stvara distancu punu poštovanja, ali iza nje se zapravo skriva i jaaaaaako puno ironijskog odmaka koji je u našoj kulturi očito i dalje potreban prilikom govora o seksualnosti.

Uputa za upotrebu: LOL.

 

miss

persiranje

gospoja, gospođica

Vrlo slično pički-funkcionerki.

Uputa za upotrebu: Možda küss die Hand jednom postane licken die Pussy?

 

donut

sweet donut o’mine

krofna, kolačić, šećernica, žemljička, štrudla, tortica

S jedne strane ovi eufemizmi označavaju ženski spolni organ kao nešto iznimno primamljivo (napokon!), ali redovitost umanjenica u kombinaciji s nutritivnom vrijednošću ovih deserata istovremeno upućuje na njihovu pretjeranu zašećerenost i slatkoću, što opet ukazuje na njihovu bespomoćnost i bezopasnost.

Uputa za upotrebu: Definitivni sugar overload, ali hej, svima ponekad treba malo šećera!

 

58485530b772315a9e4dd5d8

osobna imena

željana, željka, izabela, milica, paulina, hugolina, barica, štefica, kitty, manda

Ova kategorija figurira kao visoko individualizirana, nipošto generička, i u tom je smislu zapravo beskrajna (jer i osobnih imena je beskrajno mnogo) te gore navedeni niz predstavlja samo selekciju mogućeg nazivlja, izabranu slučajnim odabirom. Naravno, ona je uglavnom rezervirana za intimnu upotrebu između pojedinih partnera jer u suprotnom može doći do priličnih zabuna. Željana i željka, naravno, imaju ipak poseban status, s obzirom na njihovu vezanost uz glagol “željeti” i impliciraju određeni stupanj afektivne aktivnosti samog spolnog organa koja je, podrazumijeva se, usmjerena direktno na seksualnu aktivnost. Naravno, korištenje željke i željane ovisi o tome iz čijih usta one dolaze i u čija usta dolaze (pun intended), pa tako u nekim slučajevima može biti podlogom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, a u drugima ispoljavanje ženske seksualne želje koja je, povijesno, toliko dugo bila ušutkivana. Barica i štefica, s druge strane, više zvuče kao imena likova iz Gruntovčana pa u tom smislu evociraju prilično retro pogled na žensku seksualnost, karakterističan za seosku sredinu sredinom prošlog stoljeća.

Uputa za upotrebu: Pustite mašti na volju.

muflogorozi

posebna kategorija

muf

Riječ čijem su osnovnom značenju dodana sljedeća, posredstvom njezina kapaciteta za tvorbu akronima: Misija udruženih feministkinja; Mediji, umjetnost, feminizam; Marcato, unisono, forte; Mizoginiji u facu.

Uputa za upotrebu: Čitajte ga!

 

Naslovna fotografija: “hon-en katedral”, autorica Niki de Saint Phalle

  1. Kao glavni izvor ovog blitz istraživanja poslužila su mi osobna iskustva, razgovori s prijateljicama i sljedeći forumi: roda, index, croportal, zena.rtl, domaci.de.
Komentari
    • Modesty
  1. shiboleth
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
#YouToo
Feminizam i socijalizam: kritička povijest
Obiteljski zakon, RANT EDITION
Jill Soloway: pomicanje granica roda i žanra
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Angelizacija puka
Povratak “Twin Peaksa”: 10.-18. epizoda
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Long Black Dick 24
Ljubav u doba socijalizma i ostale queer romanse Sarah Waters
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Tko zna bolje od mame: savjetodavni priručnici i majčinstvo
Feministička trudnoća u devet crtica
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Potraži ženu u jugoslavenskom socijalizmu
Bruna Eshil: “Okovani Anti-Rometej”
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
GLAZBENI LEKSIKON: I Bet On Losing Dogs
Makeup savjeti za naredno političko razdoblje
Pain babes: o queer djevojaštvu s invaliditetom
Postajanje ženom, postajanje autoricom
Djevojaštvo u teen seriji “SKAM”
Yass, Queen – ohrabrivanje djevojaštva u “Broad Cityju”
Zlostavljanje s rokom trajanja
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
Šteta što je kurva
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Bebe devedesetih i Mimi Mercedez
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Feministkinje i laž o velikom pank drugarstvu
Courtney Love: zauvijek luda kuja
Transrodne žene su žene
O ženskoj šutnji i prešućivanju
Tamni poljubac paranormalnih ljubića
Monster girl
“Cosmo” i četvrti val feminizma
Ljeto u Černobilu
Neka počne zlatno doba
Savršena žrtva