Mufov Girls tribute!

Jedna od prvih ideja koju smo imale kada smo pokretale Muf bila je da chatamo o Girls. I evo nas sada, 3 i pol godine i 4 sezone kasnije, na kraju serije. Hvala vam svima na čitanju, komentiranju i lajkanju naših chatova i kreiranju Muf zajednice! <3

Serijom ćemo se sigurno još baviti u budućnosti, ali danas biramo i komentiramo stvari koje smo u njoj najviše voljele. Pridružite nam se!

pticekojedijeletekst

Volimo Girls jer…

Asja: Serija ima jake ženske likove, zabavna je i dovoljno sjebana da ne bude očekivano televizijsko smeće na kakvo smo inače navikle. Rekla bih da su Girls poput hotela s pet zvjezdica s bazenom u koji netko obavezno piša krišom, a taj je netko Hannah Horvath. Isto tako, u taj bazen pišaju i drugi, ali ne dok jedu i plivaju goli.

Lana: Jer su Girls Girls od prve minute. Napisane su precizno i hrabro i uspjele su zadržati istu dušu punih šest sezona, što nije nimalo jednostavno i uspijeva samo najjasnijim autorskim vizijama. Jer nisam znala koliko trebam Girls dok mi se nisu dogodile, a povijest toga gdje sam ih sve i s kim gledala od one prve do ove zadnje epizode priča je koja im savršeno odgovara; o prijateljstvima i drugim odnosima, o tome kako nastaju i nestaju, i kako svi uključeni pritom samo traže neki ugodan način postojanja u svijetu. Nema nijedne druge serije koja se tako ispreplela s mojim životom.

Lea: Jer sam se snažno identificirala sa serijom od prve epizode i višekratno povezivala s prijateljicama preko razgovora o seriji i zajedničkog gledanja, jer je zauvijek promijenila percepciju i horizont mogućnosti “ženskih serija”, jer je istovremeno i savršen guilty pleasure i analitički užitak. I jer me kraj iznenadio i osvojio.

Maša G.: Zbog Hanninog tijela, njezinog pisanja, nelagodnog seksa, antipatičnih likova, začudnih dijaloga i neočekivanih razvoja radnje. Girls su za mene jedna od onih stvari kod kojih se poklope osobni afiniteti (nešto iracionalno, što je teško objasniti) i profesionalni interesi, pa imam ludu sreću da mogu pisati i predavati o nečemu što stvarno volim. Uvijek ću biti vezana uz seriju jer je promijenila načine na koje razmišljam o stvarima kojima se bavim, što znači da je promijenila i mene.

Maša H.: Jer su se ispreplele s mojim djevojaštvom, potpuno različitim, a opet neopisivo sličnim. Nikada ih nisam shvaćala kao točku identifikacije, došle su mi kada sam već znala da ja ne mogu biti Girls niti Girls mogu biti ja, ali uvijek sam u njima nalazila zaslijepljenost i tugu, izgubljenost i inerciju, nepobjedivost i bijes koje mogu prepoznati kao sastavne dijelove kolektivnog djevojaštva. Serija nazvana Djevojke mogla je toj ionako inferiornoj imenici učiniti nepopravljivu štetu, ali u mudrim rukama svojih autorica dala joj je nov, blistav život i ova će im djevojka na tome biti zauvijek zahvalna.   

Prva sezona

Prva sezona

Najdraža sezona:

Asja: Sve osim ove zadnje, šeste

Lana: Stvarno sve, iako su mi draže ove o kojima smo chatale jer sam o njima više i drugačije razmišljala – dakle, treća, četvrta, peta i šesta.

Lea: Prva jer je moje oduševljenje serijom bilo tako nenadano i intenzivno.

Maša G.: Sve! Girls gledam kao vrlo dosljedno izvedenu seriju u kojoj za mene nema velikih oscilacija u kvaliteti i tonu. Jedino mogu reći da su mi najdraže epizode one koje tematiziraju pisanje!

Maša H.: Uvijek ona koju sam posljednju gledala. Znači, šesta.

Šesta sezona

Šesta sezona

Najdraža epizoda:

Asja: “American Bitch” jer muški pisci i njihove umjetne kite

Lana: Stavit ću “The Panic in Central Park” jer nitko drugi nije, a radi se o jednoj od tih savršenih, kratki-film Girls epizoda, u kojoj se odvije cijeli jedan život.

"The Panic in Central Park"

“The Panic in Central Park”

Lea: “Welcome to Bushwick a.k.a. The Crackcident” jer savršeno progovara o neizvjesnosti djevojaštva, velikim očekivanjima od „najboljeg partyja ikad“, ekstazama i razočaranjima, kao i o važnosti djevojačkog prijateljstva. Ravnoteža između individualnih problema i grupne kohezije u ovoj mi je epizodi nenadmašna.  

Maša G.: “One Man’s Trash” jer je samostalna Hannina epizoda, duhovita je i tako vješto kombinira toplinu s melankolijom i prazninom. I meta je: sadrži Hannin spisateljski program izgovoren kroz napad plača!

Maša H.: Trenutno je to „Beach House“ jer ima sve: spašavanje prijateljstva, plesnu točku, Hannu u bikiniju, istovremeno austenovsku (estetika) i kampersku (cure vs/& dečki) atmosferu.

 

Najdraži lik:

Asja: Elijah i Shoshanna jer su erotično neurotični

Lana: Hannah i Adam. Hannah jer je središte Girls univerzuma i daleko najviše relatable, a Adam jer nijedna sekunda s njim na ekranu nije dosadna, jer je Adam Driver vjerojatno najbolji glumac u seriji.

Lea: Bez konkurencije Hannah – moja ljubav na prvu epizodu! Zbog nepodijeljene pažnje posvećene snackovima, neurotičnih opservacija i slojevitosti lika.

Maša G.: A Hannah jer je najkompleksnija, i izluđujuće kontradiktorna. I Ray zbog meni neodoljive kombinacije cinizma i nesigurnosti.

Maša H.: Mogla bih odabrati bilo koji od usputnih favorita i ne požaliti, ali za završni leksikon uopće ne želim ići tamo. Hannah je moj omiljeni lik. Zbog svih osobina koje ju čine bliskom i dražesnom te, pogotovo i sasvim neočekivano, zbog svih osobina koje ju čine nepodnošljivom i omraženom.

Adam i Hannah u 1. sezoni

Adam i Hannah u 1. sezoni

 

Najdraži citat:

Asja: “You know what, I hope you two, you should just enjoy your urine-soaked life!”

"Enjoy your urine-soaked life!"

“Enjoy your urine-soaked life!”

Lana: Ovo je pitanje suludo jer se može naći nekoliko odličnih u svakoj epizodi. Rendomli biram “Maybe I don’t care about being polite, okay? Cause it’s a Wednesday night, baby, and I’m alive!”

Lea: “OK, for me, ‘Best Party Ever’ is like saying ‘Best Gym Ever’ or ‘Best Nature Documentary Ever.’ I mean, how good can it really be?”

Maša G.: “You just said snack room and everything blurred.”

Maša H.: “I’m probably going to go back to my room and write, and then just, like, cry. Not in, like, a sad way, just more, like, in a Sundays-in-high-school kind of way.”

 

Najdraži outfit:

Asja: Hannina golotinja, uvijek <3 + mrežasta majica u kojoj je bila kad je s Elijahom u WC-u šmrkala kokain

Lana: Marniena iconic crvena haljina iz “The Panic in Central Park”, jer je inače tako dosadno obučena

Lea: Shoshanna u “Je Ne Sais Blah” izdanju kad turobno klizi na pokretnoj traci vraćajući se iz Japana i najbolja odjevna karakterizacija njih četiri na partyju u Bushwicku – Shoshine šljokice i fuksija, Hannina prljavožuto-prugasta kombinacija, Marnie u jednostavnom (dosadnom?) ljubičastom i Jessa pernata kraljica.

"Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident"

“Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident”

Maša G.: Hannini shorteralls i majica s kričavo zelenim plastičnim gušterima. Volim što se odjeća ponavlja u seriji, posebno kad Joe u 3. sezoni nosi istu košulju kao Hannah u 1. sezoni.

Maša H.: Hannin kombinezon iz epizode “One Man’s Trash”. I, iskreno, bilo koji Jessin outfit.

 

Najdraža špica:

Asja: “Only Child”, 3. sezona

Lana: “Beach House”, jer mi se urezala u mozak

Lea: “Beach House” – zlokobno ladanje!

girlsuvodnagif

Maša G.: “Welcome to Bushwick a.k.a. the Crackcident” iz 1. sezone jer podsjeća na špice filmova Gaspara Noéa (koje su mi najbolja stvar u njegovim filmovima) i koristi “On the Floor” Jennifer Lopez (koja mi je privlačna kao remix “Lambade”, plesnog hita iz mog djetinjstva).

Maša H.: “Two Plane Rides”, kada žuta GIRLS slova uhvate trijumfalnu Hannu koja podiže pismo iz Iowe visoko u zrak. To je trenutak intimnog slavlja –  Hannah je sama sa svojim uspjehom, njezini su kapaciteti potvrđeni, njezina je budućnost na sekundu savršeno jasna.

 

Najdraža pjesma s odjavne špice:

Asja: Nemam pojma, sve sam ih pozaboravljala

Lana: A ne znam, sve najviše emo pjesme. Zapravo, Hannino pjevanje Fast Car, jer to neću zaboraviti.

Lea: Dancing On My Own!

Maša G.: Belle & Sebastian, I Don’t Love Anyone, na kraju epizode “Hard Being Easy” kad Hannah uzme Adamu novce iz ladice nakon što ga gleda kako masturbira. Belle & Sebastian odličan su soundtrack za Girls zbog slatkastih indie melodijica i pomaknutih, sjebanih tekstova.

Maša H.: BØRNS, Past Lives (Najgirls refren ikad!)

 

Najdraži par:

Asja: Mimi-Rose i Ace, Marnie i Desi

ughdesi

Lana: Svi znaju da su to Laird i Caroline za mene. LOL šalim se haha: HADAM! Jer su jedini koje smo vidjeli u svim fazama, jer su moji najdraži likovi i jer mi je njihova ljubav slomila srce nekoliko puta

Lea: Hannah i Elijah – “the sexiest non-sexual couple this club has ever seen”.

Maša G.: Sentimentalan odgovor: Ray i Shosh u 2. sezoni kad joj on u podzemnoj kaže da se zaljubljuje u nju; Elijah i Dill zbog cheesy, romantičnog, filmskog, preslatkog poljupca na Times Squareu.

dillajah

Maša H.: Ray i Abigail. PRESLATKI SU, DEAL WITH IT!

8pusa

Najgori seks:

Asja: Marnie i Booth Jonathan: “Look at the doll. Describe her. How is she feeling?”. Jbg, ja i to računam u seks.

Lana: Valjda sve od Marnie i Charlieja u prvoj sezoni

Lea: Katastrofalan role play Hanne (perika!) i Adama u 3. sezoni mi je nenadmašno nelagodan i tužan prikaz nesporazuma, uzaludnog ulaganja u vezu kojoj ne gine raspad.

ves

Maša G.: Kad Hannah ode u Michigan i za vrijeme seksa s Ericom, likom iz srednje škole, ispituje “I’m tight like a baby, right?” i svaki depresivni seks Marnie i Raya, posebno pred prekid.

Maša H.: Prvi Hannin i Adamov seks jer mi, zbog intenzivne nelagode koja jednostavno do Girls nije postojala na taj način, nikada neće ne biti utisnut u unutrašnju stranu kapaka.

 

Najdraža Hannina golotinja:

Asja: U epizodi “Japan”, kad je Ray fotka na kauču mobitelom da Fran može drkati i na nju, a ne samo na svoje bivše cure

fotkanje

Lana: Svaka me njena golotinja duboko usrećuje, i to proporcionalno broju negativnih komentara na internetu. Hannina je golotinja žensko tijelo na televiziji napokon učinila vidljivim – tko uopće zaista vidi golotinju svih žena i djevojaka čije proporcije odgovaraju zapadnim idealima ljepote? Mislim da ih ni ne registriramo, samo konzumiramo. Hannah/Lena je uznemirila tu konzumerističku logiku i izazvala lavine zgražanje (ili iskrene radosti, u mom slučaju) i na tome sam joj zauvijek zahvalna.

Lea: Hannah u surf campu neočekivano izmigoljena iz surferskog odijela.

Maša G.: Kad Hannah igra ping pong s dr. Joshuom samo u gaćicama! <3

"One Man's Trash"

“One Man’s Trash”

Maša H.: Nisam mislila da će ovo biti pitanje na kojem ću se slomiti i napokon varati. Sva Hannina golotinja je moja najdraža golotinja!

 

Koji ste od četiri glavna ženska lika, po svojoj procjeni?

Asja: Shosh, she’s the most-sh

Lana: Kviz je rekao Hannah, i nije lagao

Lea: Hannah!

Maša G.: Želim reći Hannah jer je ona najzaokruženiji lik i mora stalno jesti, ali znam da imam dosta i od Marnienog perfekcionizma i želje da se svi dobro slažu.

Maša H: Hannah, u tragovima.

girls hbo shosh

 

Što dalje? (s Girls, nakon Girls, umjesto Girls)

Asja: Twin Peaks?

Lana: Fakat nemam pojma. Ne mogu predvidjeti nove Girls, ali nadam se da će se još nekad dogoditi serija koja će mi toliko značiti.

Lea: Radovanje nostalgičnom vraćanju seriji idućih godina.

Maša G.: Nisam tužna što je gotovo, zapravo mi je laknulo. Puno bolje funkcioniram sa završenim, zaokruženim tekstom i tek sad imam osjećaj da se stvarno mogu posvetiti seriji. I poslije Girls Girls!

Maša H.: Samo melankolija!

Riješite i vi naš Girls leksikon i ostavite nam svoje odgovore u komentarima!

Volimo Girls jer…

Najdraža sezona:

Najdraža epizoda:

Najdraži lik:

Najdraži citat:

Najdraži outfit:

Najdraža špica:

Najdraža pjesma s odjavne špice:

Najdraži par:

Najgori seks:

Najdraža Hannina golotinja:

Koji ste od četiri glavna ženska lika, po svojoj procjeni?

Što dalje? (s Girls, nakon Girls, umjesto Girls)

Komentari
  1. B
  2. Ana
    • maša huzjak maša huzjak
  3. triki
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
#YouToo
Feminizam i socijalizam: kritička povijest
Obiteljski zakon, RANT EDITION
Jill Soloway: pomicanje granica roda i žanra
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Angelizacija puka
Povratak “Twin Peaksa”: 10.-18. epizoda
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Long Black Dick 24
Ljubav u doba socijalizma i ostale queer romanse Sarah Waters
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Tko zna bolje od mame: savjetodavni priručnici i majčinstvo
Feministička trudnoća u devet crtica
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Potraži ženu u jugoslavenskom socijalizmu
Bruna Eshil: “Okovani Anti-Rometej”
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
GLAZBENI LEKSIKON: I Bet On Losing Dogs
Makeup savjeti za naredno političko razdoblje
Pain babes: o queer djevojaštvu s invaliditetom
Postajanje ženom, postajanje autoricom
Djevojaštvo u teen seriji “SKAM”
Yass, Queen – ohrabrivanje djevojaštva u “Broad Cityju”
Zlostavljanje s rokom trajanja
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
Šteta što je kurva
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Bebe devedesetih i Mimi Mercedez
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Feministkinje i laž o velikom pank drugarstvu
Courtney Love: zauvijek luda kuja
Transrodne žene su žene
O ženskoj šutnji i prešućivanju
Tamni poljubac paranormalnih ljubića
Monster girl
“Cosmo” i četvrti val feminizma
Ljeto u Černobilu
Neka počne zlatno doba
Savršena žrtva