(Un)happy ever after: užasni holivudski završeci

Sretno okončane (heteroseksualne) romantične peripetije u vidu konačnog sjedinjenja ljubavnika, braka i/li potomstva nameću se kao osnovni okidač gledateljskog zadovoljstva, osobito u mainstream holivudskoj filmskoj produkciji. Toliko smo istrenirane/i za njega da ga očekujemo i za njega navijamo čak i kada je, kao u slučaju romantičnih dramedija koje slijede, naoko ljupki završetak kriv, promašen, grozno pogrešan. Bilo da se radi o tome da se zbog svog odabranika mora odreći svog izgleda, osobnosti ili stoljeća u kojemu živi, potpune nekompatibilnosti njezinog karaktera i uvjerenja s njegovim ili činjenice kako je on jednostavno grozno ljudsko biće, svakoj od ovih junakinja bilo bi bolje da je ostala sama. Jer poslije ovakvog sretnog kraja čeka je samo dolina suza.

pticekojedijeletekst

Crazy / Beautiful

Depresivna si, autodestruktivna kći bogatog senatora, a on je siromašni, ali ambiciozni i radišni Latinoamerikanac. Njegova je ljubav ono što će te konačno uspjeti istrgnuti iz ralja depresije i pomoći ti da se suočiš s traumom majčinog samoubojstva; ti ćeš njemu pokazati kako je život više od neprestanog igranja po pravilima i napornog rada (za one koji si to mogu priuštiti). Pouka: prava ljubav jedini je efikasni lijek za psihološke tegobe i emocionalne traume (kao i klasno-rasne napetosti gurnute u zapećak), barem dok zanos ne splasne, a on ne shvati kako je borba s depresijom tegoban i mukotrpan, često doživotni pothvat i izjavi kako je sit tvojih prvosvjetskih problema.

2190135,j8lRRzimVq0aW57pvmyVDqVmzOSWbpC9rjF0BAr1M6c3yT0CcOGfb6Gf8IFod5N+WaaOen8ziJMaAFgjMT0NlA==

 

Kate & Leopold

Nije problem u tome što si odlučila da ti je privatni život jednako važan, ili važniji, od onog poslovnog. Problem je u tome da na gotovo identičnoj premisi spoznavanja „pravih životnih vrijednosti“ putem romantične ljubavi funkcioniraju gotovo sve holivudske romantične komedije čije junakinje imaju uspješne karijere. U tvom je slučaju ovaj rascjep privatnog i poslovnog doveden do grotesknog ekstrema: umjesto pokušaja kompromisa između dva svijeta u trenutku poslovnog vrhunca odlučuješ odbaciti sve i otići u idealizirano „zlatno doba“ druge polovine devetnaestog stoljeća, kada je sve bilo toliko jednostavnije i bolje, osobito za žene.

kate-and-leopold-kate-and-leopold-cast-1774752092

 

You’ve Got Mail, Two Weeks Notice

Beskrupulozni kapitalistički mogul odgovoran za propast tvoje nezavisne knjižare vođene ljubavlju i idealizmom koju si naslijedila od pokojne majke svakako je čovjek tvog života. Nije važno što on ideološki predstavlja sve ono protiv čega se boriš: znaš da zapravo ima zlatno srce i da ga baš ti možeš preobratiti. Za uzvrat, on će ti dolazati kako ti tvoja karijera ne mora biti baš toliko važna.

Youve-Got-Mail-Coffee-Shop

 

The Breakfast Club, Grease

Svi smatraju luzericom, čudakinjom ili čistunkom. Ipak, konačno si našla nekoga tko te voli baš takvu kakva jesi i zbog koga ne moraš mijenjati ništa, osim kompletnog stila odijevanja i ponašanja.

Emilio Estevez og Ally Sheedy i The Breakfast Club

 

Jerry Maguire

Ostavila si ga jer si osjećala da to za njega nije to i da si zapreka njegovoj sreći. Tvoj sin je teško podnio njegov odlazak. Vraća se jer je konačno shvatio da si baš ti to što želiš; kani te ponovno osvojiti velikim govorom, slično kao kada si zbog vjere u njega dala otkaz, usprkos tome što si samohrana majka. Ti ga toliko voliš da ovoga puta ni ne slušaš što govori (i potajno se nadaš kako za pola godine neće doživjeti još jedno prosvjetljenje).

 

Pretty in Pink

Iz nekog razloga sviđa ti se potpuno bezlični tip koji pod pritiskom prijatelja zaključuje kako je klasni jaz među vama ipak nepremostiv. Kada se predomisli, pružaš mu još jednu priliku iako si svjesna kako nemate baš ništa zajedničko (čak i tvoja maturalna haljina odražava sveopću apatiju).

 

Made of Honor, The Ugly Truth, The Bachelor, The Bounty Hunter itd., itd.

Muškarac koji se ponaša poput karikature iz svijeta kakvim ga piše FHM svakako je onaj s kojim trebaš provesti život. Nije važno što se bezbroj puta pokazao kao neodgovorni sebičnjak i lažljivi manipulator, niti to što je „otkrio“ kako te želi kada si ga ostavila i/li pronašla drugoga – ti znaš će ga tvoja prava ljubav promijeniti.

 

Made-of-Honor-wedding-movies-7429597-2560-1707

 

(Dodatni bodovi za posljednji tip romantičnog happy enda dodjeljuju se ukoliko si i sama tek skup stereotipa o ženama općenito po šabloni FHM-a ili ugaslog Klika).

Komentari
  1. Blokiranacitateljicaslobodne
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
#YouToo
Feminizam i socijalizam: kritička povijest
Obiteljski zakon, RANT EDITION
Jill Soloway: pomicanje granica roda i žanra
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Angelizacija puka
Povratak “Twin Peaksa”: 10.-18. epizoda
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Long Black Dick 24
Ljubav u doba socijalizma i ostale queer romanse Sarah Waters
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Tko zna bolje od mame: savjetodavni priručnici i majčinstvo
Feministička trudnoća u devet crtica
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Potraži ženu u jugoslavenskom socijalizmu
Bruna Eshil: “Okovani Anti-Rometej”
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
GLAZBENI LEKSIKON: I Bet On Losing Dogs
Makeup savjeti za naredno političko razdoblje
Pain babes: o queer djevojaštvu s invaliditetom
Postajanje ženom, postajanje autoricom
Djevojaštvo u teen seriji “SKAM”
Yass, Queen – ohrabrivanje djevojaštva u “Broad Cityju”
Zlostavljanje s rokom trajanja
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
Šteta što je kurva
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Bebe devedesetih i Mimi Mercedez
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Feministkinje i laž o velikom pank drugarstvu
Courtney Love: zauvijek luda kuja
Transrodne žene su žene
O ženskoj šutnji i prešućivanju
Tamni poljubac paranormalnih ljubića
Monster girl
“Cosmo” i četvrti val feminizma
Ljeto u Černobilu
Neka počne zlatno doba
Savršena žrtva