Najbolja sakralna glazba za sve stadije vaše menstruacije!

Sablast sakralnosti kruži našom zemljom i vrijeme je da i vi ulovite ovaj vrući trend! Prilika je i više nego dovoljno, no mi ne bismo bile mi da ne odemo korak (i prstohvat tamjana) dalje. Danas vam zato donosimo prijedlog kojim ćete potpuno produhoviti mjesečne izljeve krvi koje nazivamo menstruacijom – praktičnu sakralnu playlistu za sve vaše ljušteće potrebe. Čujem li kako uzvikujete „Amen“? Bogu hvala!

pticekojedijeletekst

Dolazak menstruacije

Neovisno o mjestu, vremenu ili odjeći koju imate na sebi, bez obzira na vašu spolnu orijentaciju i seksualni život, dolazak menstruacije poseban je trenutak – trenutak u kojem vam tijelo poručuje da (najvjerojatnije) niste trudni. Prestanite raditi što god radile, podignite ruke u zrak stisnutih pesnica i cijelim se bićem prepustite pobjedi uz zbor iz Händelovog Mesije. Za dodatan užitak spustite gaće te u maniri sportskih trenera iz holivudskih filmova povičite na prve kapljice krvi: NE OVOG MJESECA! NE OVOG MJESECA, MALI GUBITNIČE! Aleluja!

 

Kontemplacija nakon dolaska menstruacije

Dok krv navire, nezaustavljivo poput ljeta i poriva da u 3 ujutro ošišate šiške, nek trijumfalizam nakratko zamijeni kontemplacija. Što ste izgubile ovom menstruacijom? Što ste dobile? Zadubite se u misli o alternativnoj stvarnosti u kojoj ste umjesto mjesečnice dobile nešto mnogo bliže plodu utrobe svoje. Zamišljajte kupovinu Ella One pilula i razgovor s ljekarnikom, dolazak na pobačaj uz zvukove grupne molitve, porod u jednoj od javnih bolnica ili pak dan kad netko baci bombu na vrtić vašeg potomka. Nek vas iz sumornih misli isprati Beethovenov „Agnus Dei“, čiji stihovi smiluj nam se, daruj nam mir kao da se obraćaju vašoj podivljaloj mašti. Vratite se u javu i potapšajte svoju vulvu kao što biste rame vjernog prijatelja.

 

Menstruacija je procurila

Što s trenucima kad menstruacija procuri kroz ili pored mjera sigurnosti i probije se do gornjeg sloja vaše odjeće? Ako ste doma, predlažemo da se pobrinete za to u sljedećih par sati, no ako ste u javnosti – primjerice, na radnom mjestu ili u obrazovnoj ustanovi – svakako djelujte odmah. Nek tema „Nebesa navještaju“ iz Haydnova oratorija Stvaranje svijeta odjekuje prostorijom dok izvodite dražesne arabeske i palčevima preko ramena pokazujete na svoju stražnjicu. Ovo je kalež vaše krvi koja se bome prolila. Ako netko ima problema s tim, navijestite svoja nebesa na njihov stol kružnim pokretima.

 

Vrhunac menstrualnog toka

Neka vas Berliozov „Dies Irae“, odnosno „Dan gnjeva“, prati dok je tok vaše menstruacije na svom veličanstvenom vrhuncu. Ne postoji uložak, tampon ili moon cup koji može zadržati vaš grimizni gnjev, vašu rijeku rubina. U ovakvim se trenucima doista osjećate nepobjedivo – ni Mojsije ne bi mogao razdvojiti ovo crveno more, jer ono je nepresušno. Je li slučajnost što se drugi Berliozov „Dies Irae“, iz ne baš sakralne Fantastične simfonije, pojavljuje u temi iz Kubrickova Shininga?

giphy

Ne. Nije nikakva slučajnost.

 

Prividni prestanak menstruacije

Odjednom, sve upućuje na to da vas je napustila. Umjesto apstraktnih oblika i bordo nijansi, dočekuje vas čista praznina. Brojite dane na prste i čini vam se da je druženje ovoga puta bilo pomalo kratko. Ah, da – tko još nije doživio varljivu menstruaciju ili takozvanu „mengu spavačicu“? Poput ljupke hobotnice, ova se menstruacija povlači u svoje skrovište na nekoliko sati i snuje povratak dok se vi skoro pa mirite s time da je otišla. A onda, u nekoj tihoj i ni po čemu posebnoj minuti, raširi krakove i ponovno zapliva vašim donjim vešom. Bach? Apsolutno. Ništa nije prikladnije od BW4 –  mistične Uskršnje kantate.

 

Odlazak menstruacije

No onda je zaista gotovo. Vaša je menstruacija dala sve od sebe i sada od nje nije ostalo ništa, osim neisperivih mrlja. Mozartov rekvijem najbolja je glazba za meditiranje nad gubitkom, smrću i vječnim životom. Prođite kroz fotografije na mobitelu i prisjetite se njenog bojažljivog početka, ekstatičnog vrhunca i ostalih zajedničkih trenutaka. Dok slušate „Lacrimosu“ (lat. suzna, žalobna, plačna) slobodno si dopustite i pokoju suzu, no ne prepuštajte se previše melankoliji – menstruacija, taj rumeni plač vaše utrobe, opet će poteći.

Do sljedećeg puta, prijateljice.

Komentari
  1. Petra
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
#YouToo
Feminizam i socijalizam: kritička povijest
Obiteljski zakon, RANT EDITION
Jill Soloway: pomicanje granica roda i žanra
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Angelizacija puka
Povratak “Twin Peaksa”: 10.-18. epizoda
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Long Black Dick 24
Ljubav u doba socijalizma i ostale queer romanse Sarah Waters
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Tko zna bolje od mame: savjetodavni priručnici i majčinstvo
Feministička trudnoća u devet crtica
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Potraži ženu u jugoslavenskom socijalizmu
Bruna Eshil: “Okovani Anti-Rometej”
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
GLAZBENI LEKSIKON: I Bet On Losing Dogs
Makeup savjeti za naredno političko razdoblje
Pain babes: o queer djevojaštvu s invaliditetom
Postajanje ženom, postajanje autoricom
Djevojaštvo u teen seriji “SKAM”
Yass, Queen – ohrabrivanje djevojaštva u “Broad Cityju”
Zlostavljanje s rokom trajanja
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
Šteta što je kurva
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Bebe devedesetih i Mimi Mercedez
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Feministkinje i laž o velikom pank drugarstvu
Courtney Love: zauvijek luda kuja
Transrodne žene su žene
O ženskoj šutnji i prešućivanju
Tamni poljubac paranormalnih ljubića
Monster girl
“Cosmo” i četvrti val feminizma
Ljeto u Černobilu
Neka počne zlatno doba
Savršena žrtva