Mufov drugi rođendan!

ROCKAS2

Možete li vjerovati da Muf postoji samo, odnosno već dvije godine? Ni mi. Sve se dogodilo tako brzo, a nekad se svejedno osjećamo staro nekoliko stotina godina.
Budućnost je možda neizvjesna, ali danas slavimo proteklu godinu i prisjećamo se onoga što smo napisale i napravile u ovih 365 dana. Slavite s nama, jer bez vas Muf ionako ne bi imao smisla.

Onwards and upwards!

asja

TOP 5 NAJČITANIJIH

1. O smrti dječaka
2. Što feministkinje žele?
3. Muška fantazija, artificijelna žena
4. Hrvatsko gledanje Oscara
5. Monster girl

 

 

Prošlu sam godinu ispisala različitim tekstovima, ali najviše ću je pamtiti po lošim stvarima. Jbg tako mi grah pao. S puno sam gušta pisala po socijalnim mrežama jer instant mudrosti ne umaraju čovjeka kao duži tekstovi koji izazivaju nesanicu, a kako su me upozorili – i aritmiju. S ljudima sam se i u 2015. intenzivno svađala i raspravljala: dubok naklon glupacima s moje crne liste i onim glupacima koji će se na tu listu tek upisati. Također, veliko hvala mojim jaranicama i čitateljicama Mufa koje su mi pomogle da od pisanja ne odustanem.

JEDAN) Dogovor je bio da izaberemo the best of iz Mufove arhive, et voila! Vlastiti tekst koji mi je najdraži nemam, svi su mi okej. Nekima sam, doduše, manje zadovoljna, ali tako to obično bude s pisanjem.

DVA) Lanine umotvorine koje su mi draže i od Linolade duo, a to nije mala stvar! su: Zablistajte za Noć vještica 2015.!, Ugledajte se na sport sa Zoranom Mamićem! i potresan tekst Madrac, mudrac i 100 nijansi silovanja. Rekla bih da je rijetko tko dovitljiv kao Puki, pogotovo kad se treba narugati bahatim i odvratnim ljudima koji ne pokazuju nimalo sućuti i razumijevanja za druge. Lana je btw. idealna glasnogovornica feminizma.

TRI) Maša je opalila po predrasudama i u 2015, i to tekstovima ispod kojih bih se vrlo rado sama potpisala. Zamke pristojnosti, O “pravim” muškarcima i “Ženska književnost”, univerzalnost i razlika tekstovi su koje ne bi bilo loše prevesti na engleski i poslati Tihomiru Oreškoviću da pročita, da vidi kako se divno izražavaju hrvatske građevine na Mufu. How lijepo da i in Hrvatska takvih monuments like Maša ima!  <3

ČETIRI) Barbara je i ove godine briljirala analizama obiteljske dinamike i majčinstva. Njezine bi tekstove trebali prenositi svi mediji u RH, pogotovo mainstream mediji koji probleme o kojima Barb piše stalno perpetuiraju svojim žutilom. Izdvojila bih: Što čini lošu majku, Mama kuha ručak, tata čita novine i S LEGOm gradite rodne podjele! kao one kojima se najčešće vraćam. Btw. da su sve mame Barb, nijedna predsjednica ne bi bila Kolinda.

PET) Na kraju, želja mi je da nam 2016. prođe u miru i rahatluku! Da živimo lagodno, počešljanih mufova, site, zdrave i radosne! I da BIIIIP! što više!

 

barb

TOP 5 NAJČITANIJIH

1. Što čini lošu majku
2. (Un)happy ever after: užasni holivudski završeci
3. Zanimanje: nastavnica
4. HPB: jednaki i jednakiji
5. Mama kuha ručak, tata čita novine

 

Odabrati najbolje tekstove na Mufu uvijek je nezahvalan posao zbog ogromne količine sjajnih, zabavnih, važnih i pametnih tekstova. Budući da mi je nemoguće odlučiti se za samo jedan tekst mojih kolegica i suradnica, izbor sam svela na dva koja su mi tijekom protekle godine najviše prirasla srcu.

Omiljeni Asjini prošlogodišnji tekstovi tako su mi Sailor Moon: Mjesec i njegova ratnica, predivan komadić dubinskog iščitavanja pop-kulturnog fenomena začinjen daškom mladenačke nostalgije, dok je O ženskoj šutnji i prešućivanju razorna, poput skalpela precizna, a opet neočekivano dirljiva analiza seksualnog zlostavljanja i toksičnosti “zavjeta šutnje” nametnutog žrtvama.

Od Laninih tekstova tu su svakako Čitati Sylviju zbog osjećaja nevjerojatne bliskosti koji je u meni pobudilo ovo slatko-gorko ljubavno pismo (o) Sylviji Plath, te Monstrumi, za kojega ne bih toliko mogla reći da ga volim, koliko da još uvijek, mjesecima nakon objavljivanja, predstavlja mračni bezdan u dubini mog želuca. Kao bonus tu je Ugledajte se na sport sa Zoranom Mamićem i njegova šljuka, efikasna terapija za depresivne trenutke.

Mašin tekst Zamke pristojnosti pronicljivo i beskompromisno verbalizira sve loše strane društveno uvjetovane i poticane ženske pristojnosti izazivajući svakom svojom rečenicom u čitateljici instantno prepoznavanje bolnih točaka, dok je Odgoj čitateljice sustavno i informativno, ali nipošto suhoparno, razračunavanje s uobičajenim slijepim pjegama tradicionalnog akademskog pristupa čitanju i figuri čitateljice.

Od brojnih suradničkih tekstova izdvojila bih Šivanje: rad, hobi, tekst Lee Horvat, Osobno čitanje: “Visoko čelo” Gordane Bosanac Marije Ott Franolić, Malo ispod koljena: feminizam i dijalektika mode Sare Nikolić te Feminizam, InshAllah! Lidije Čulo zbog širenja osobnih vidika na čemu sam im iznimno zahvalna, te Pokvari mi djetinjstvo: “Povratak u budućnost” Ive Radat zbog neopisivog čitateljskog užitka koji mi je pružio.

Popis najdražih mi tekstova: Savršeni očevi, Što čini lošu majku, Skoro pa ljudi, Mama kuha ručak, tata čita novine, Maca papučarica ili horor u šumi

 

lana

TOP 5 NAJČITANIJIH

1. Madrac, mudrac i 100 nijansi silovanja
2. Monstrumi
3. Forsiranje feminizma
4. Komentar na otvoreno pismo Karla Hubaka
5. Seks, rad, stigma, trauma

 

MOJI MENI NAJDRAŽI TEKSTOVI IZ PROŠLE GODINE: Marla Sing(er)s the Blues, Napišem “žena” i bude žena, Ugledajte sa na sport sa Zoranom Mamićem!, Monstrumi i Čitati Sylviju

MOJ NAJDRAŽI TEKST…

Asjin – Ne znam je li ovaj izbor kontroverzan, ali najdraži mi je Asjin tekst iz 2015. Dobra djevojka i njezin Drake. Dijelom zato što sama ne razumijem fenomen Drakea pa me educirao i razjasnio mi stvari.  Najviše zato što je Asja u njemu u svom meni omiljenom izdanju: precizna, zabavna, oštra i moćna; nezamjenjiva.

Barbarin – Oko Barbare se slažem s čitateljima. Što čini lošu majku tekst je koji me još u prvom paragrafu osvojio svojom opipljivom, nervoznom atmosferom. Pun tihog žara te uobičajeno (za Barbaru) analitičan, s nekom ljepotom koja ostaje još dugo nakon čitanja. Iznenađujuće ga se često sjetim.

Mašin – Još ću jednom odabrati predvidljivo jer su Zamke pristojnosti tekst nakon kojeg sam u naš chatroom napisala da slobodno možemo ugasiti sajt; sve je rečeno. Mogla bih nabrajati što je sve Maša u njega uključila, kako je sve pristupila temi koja mi je i samoj užasno bliska, i što je zaključila, ali trajalo bi predugo. Jednostavno je savršen.

Godina je bila turbulentna i naporna pa mi je o njoj sad i pomalo naporno pisati (imam osjećaj da je trajala nekoliko godina). Veselile su me Asjina i Mašina knjiga, super tekstovi naših sve brojnijih suradnica (ok, i suradnika), svađe i polemike, i želim da svega toga bude još (još, još). Muf je moja najdraža stvar.

 

masa

TOP 5 NAJČITANIJIH

1. Zamke pristojnosti
2. O “pravim” muškarcima
3. Visoko, nisko, srednjokulturno
4. “Ženska književnost”: univerzalnost i razlika
5. Krimići i promjena politike popularnog

 

NAJDRAŽI TEKSTOVI:

AsjinDobra djevojka i njezin Drake jer na najbolji način predstavlja Asjin zavidan talent za kratke forme, zaokružen je, precizan i duhovit te nam još jednom pokazuje da moramo biti nemilosrdne i prema popularnoj kulturi koju volimo, pogotovo tada! Tekst Prostitucija i ostale vještine jedan mi je od najdražih Asjin tekstova uopće jer se služi postupkom koji u analizi kulture posebno volim: smještanjem triju naizgled nepovezanih i potpuno različitih priča jednu uz drugu sa zaključkom od kojeg me danima hvatala jeza… Ipak, najbolje što je Asja objavila u 2015. svakako je knjiga kratkih priča Mars <3!

Barbarin – Predvidljivo, Što čini lošu majku jer je kompleksan i dirljiv, egzemplarno napisan esej s pravom ravnotežom između osobnog iskustva i društvene analize. Barbara je svojim tekstovima o majčinstvu i dječjoj književnosti potpuno zasluženo stekla status stručnjakinje za ta područja, no izdvojila bih ponešto drugačiji Wild: iskušenja samotne putnice, tekst o putopisu Cheryl Strayed jer me smlavio svojim uvidom u neslobodu ženske egzistencije koja toliko često ovisi o “dobroj volji” muškaraca.

Lanin – Prvo, Napišem “žena” i bude žena, predivan tekst s jednako divnim ilustracijama zbog kojeg sam strašno ponosna na Lanu i na Muf. Duboko vjerujem da feminizam treba tako izgledati: borbeno i politički, informirano i analitički, pun opipljive empatije i ljubavi. I Čitati Sylviju, jer je o Sylviji Plath. Jer govori o gubitku, smrti i životu, ljubavi i radu bez patetike, a opet tako moćno. Jer sam ga čitala dva dana nakon što sam izgubila baku, jednu od najvažnijih i najvoljenijih osoba u mom životu koja me poticala da budem ta “štreberica, marljiva radnica” iz Laninog teksta i koja će zato uvijek biti dio svega što radim i volim.

Prošle godine nisam stigla pisati za Muf onoliko koliko sam htjela jer sam radila na Uvodu u naratologiju, no zato sam imala više vremena za razmišljanje o svakom svom tekstu. Najdraže su mi Zamke pristojnosti: u njih je ušao cijeli moj život, a trebalo mi je šest mjeseci da odlučim kako ću ih točno napisati i zato sam jako, JAKO sretna što je to moj najčitaniji tekst. Sretna sam i što sam u ove dvije godine imala priliku gledati Asju, Barbaru i Lanu kako pišu sve bolje, kako postaju stručnjakinje za svoja područja i kako zauzimaju javni prostor koji im pripada. Sve nas posebno veseli i porast broja suradnica i suradnika, čitateljica i čitatelja, a najviše čitateljica koje su nam postale suradnice!

rodj2

TOP 10 NAJČITANIJIH SURADNIČKIH TEKSTOVA

1. Unbroken: mediji i silovanje Sanse Stark, Josipa Lulić
2. Šipka i predrasude, Martina Anišić
3. Reakcija na burnu reakciju na Festivalu tolerancije, Anda Bukvić
4. Feminizam, InshAllah!, Lidija Čulo
5. Savršeno tijelo, savršena ja, Izabela Laura
6. Pokvari mi djetinjstvo: “Povratak u budućnost”, Iva Radat
7. Bećarske provokacije, Vedrana Lovrinčić
8. Mikrokozmos u šalici kave, Lea Horvat
9. Turbofolk između heteronormativnosti i (prividne) subverzije, Maja Valentić
10. Otok, Sana Perić i Ena Jurov

Hvala vam, čitajte nas i dalje!

Komentari
  1. Ivana
  2. Ena
  3. L
  4. Karolina
  5. barbudo
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
#YouToo
Feminizam i socijalizam: kritička povijest
Obiteljski zakon, RANT EDITION
Jill Soloway: pomicanje granica roda i žanra
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Angelizacija puka
Povratak “Twin Peaksa”: 10.-18. epizoda
Ne dajte se gadovima, Offred i Grace!
Long Black Dick 24
Ljubav u doba socijalizma i ostale queer romanse Sarah Waters
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Tko zna bolje od mame: savjetodavni priručnici i majčinstvo
Feministička trudnoća u devet crtica
Dobar savjet zlata vrijedi: priručnici za roditelje u teoriji i praksi
Potraži ženu u jugoslavenskom socijalizmu
Bruna Eshil: “Okovani Anti-Rometej”
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
GLAZBENI LEKSIKON: I Bet On Losing Dogs
Makeup savjeti za naredno političko razdoblje
Pain babes: o queer djevojaštvu s invaliditetom
Postajanje ženom, postajanje autoricom
Djevojaštvo u teen seriji “SKAM”
Yass, Queen – ohrabrivanje djevojaštva u “Broad Cityju”
Zlostavljanje s rokom trajanja
Koji je plejboj pravi za tebe: Dikan Radeljak, James Bond, Jabba the Hutt ili Ramsey Bolton?
Šteta što je kurva
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Bebe devedesetih i Mimi Mercedez
Sitni, nebitni, zlonamjerni
Feministkinje i laž o velikom pank drugarstvu
Courtney Love: zauvijek luda kuja
Transrodne žene su žene
O ženskoj šutnji i prešućivanju
Tamni poljubac paranormalnih ljubića
Monster girl
“Cosmo” i četvrti val feminizma
Ljeto u Černobilu
Neka počne zlatno doba
Savršena žrtva